Historisch overzicht van de "Ronde van Sint Pancras"

Het ontstaan

Op 5 mei 1960 werd een rondje om de "Witte Kerk" al gehouden, een interclubwedstrijd tussen Alcmaria Victricx en BRC Kennemerland. Op Koninginnedag 1968 en op 5 mei 1970 gevolgd door nog een twee rondes in het centrum van het dorp.
In die van 1970, gewonnen door de Purmerender Wil Lippers, eindigden Dick Groen en Gerard Kamper bij de amateurs als derde en vijfde.
In 1973 heeft Cor van Wonderen de "supportersclub Gerard Kamper – Dick Groen" helpen oprichten. Besloten werd om vanaf 1974, met technische steun van Alcmaria Victrix, jaarlijks de "Ronde van Sint Pancras" te organiseren. Het toenmalige wielercomité bestond uit Huib Groeneveld, Cor Groen, Dirk Bobeldijk, Jan van Wonderen en Dirk de Boer. Na 3 jaar werd Jan Steltenpool de opvolger van secretaris Cor Groen. Een aantal jaren later werden Dirk Bobeldijk en Jan van Wonderen opgevolgd door Cor van Wonderen en Piet Schipper. Het werk van Dirk de Boer werd overgenomen door Toon de Wit en Willem Appeldoorn kwam het wielercomité als extra kracht versterken. In deze samenstelling heeft het "Wielercomité Sint Pancras" vele jaren met succes gewerkt.
De eerste jaren waren het meest succesvol. Niet alleen een groot aantal deelnemers, maar ook duizenden toeschouwers langs het parcours. Mede door de plaatselijke favorieten Gerard Kamper en Dick Groen was Sint Pancras een "wielergek" dorp.

 

 

Parcours

Het parcours lag in beginsel iets noordelijker, met start en finish op de A.V.H. Destreelaan, nabij het zwembad. Jarenlang daarna werd er gereden op het rondje Meeuwenlaan, A.V.H. Destreelaan, Vinkenlaan en Bovenweg. Een parcours met een lengte van 1600 meter, dat door de amateurs 67 keer werd afgelegd om aan 108 kilometer te komen. Met op de A.V.H. Destreelaan het lastige stukje klinkerstraat en met de start en finish op de Meeuwenlaan.

Datum

De tweede zaterdag van augustus was de vaste datum voor de wielerronde, maar door de intrede van de vakantiespreiding ontstonden er problemen met deze datum. Daarom verhuisden we naar de laatste zaterdag van de "Nazomerfeesten" in september. Na een aantal jaren bleek dit ook niet de meest geschikte datum. Toen een hevig noodweer het organiserende comité bijna dwong de wedstrijd af te blazen, werd er gekozen voor de tweede zaterdag in juli.

25 jaar

Vele jaren verscheen de Nederlandse kampioen aan de start. 'Wie Sint Pancras wint, wordt prof' was zelfs enige jaren de slogan van het criterium. Adri van Houwelingen, Jacques Verbrugge, René Kos en Jacques van Meer, de winnaars van 1977 tot en het 1980, maakten alle vier na hun zege de overstap naar de professionals. Ook Servais Knaven heeft de "Ronde van Sint Pancras" gewonnen, dit was in 1991.

In 1999 was het voorbij met de "Ronde van Sint Pancras". Dat na een ononderbroken reeks van niet minder vijfentwintig edities. De teloorgang, na meer dan een kwart eeuw, had te maken met de steeds geringere interesse van renners om nog aan criteriums deel te nemen en ook met de afnemende publieke belangstelling. Omzoomden in de beginjaren geregeld meerdere duizenden mensen het parkoers, midden jaren negentig waren dat er soms nog maar enkele honderden. Een duidelijk teken aan de wand voor het wielercomité.

Nostalgische motoren voor de koers uit, een door een jury gekozen rondemiss, de langere afstanden en het speciale deelnemersveld maakten de "Ronde van Sint Pancras" jarenlang tot een speciaal wielergebeuren in Noord Holland. Net als tal van andere criteriums heeft de "Ronde van Sint Pancras" het uiteindelijk toch moeten afleggen tegen een tanende interesse en verdween zo een Noord Hollands wielerevenement, dat bekendheid genoot tot ver buiten de provinciegrenzen.

Doorstart

Na 14 jaar van afwezigheid stond de "Ronde van Sint Pancras" weer op de wielerkalender van de KNWU. In overleg met het bestuur van de "Nazomerfeesten van Sint Pancras" werd de 26e wielerronde verreden op zaterdag 8 september 2012.

Het nieuwe bestuur bestond uit Gerard Bobeldijk, Ruud Leegwater, Perry Klos, Arie Zwaan en Ed Peereboom. In 2013 is Patrick Leijen bij het bestuur aangesloten. In 2015 zijn Gerard Bobeldijk, Ed Peereboom en Ruud Leegwater uit het bestuur getreden omdat zij te weinig tijd meer hadden om zich volledig op de organisatie te richten. 

Momenteel is de start en finish was op de A.V.H. Destreelaan, nabij zwembad De Bever. Verder wordt er gereden door de Stuimellaan, de Bovenweg en de Meeuwenlaan. Zie ook de pagina parcours.

 

Parcours

Extra Info

Kleine parcours

Kleine parcours

A.V.H. Destreelaan (start) - Kastanjelaan -
Wilgenlaan - A.V.H. Destreelaan (Finish)

 

Grote parcours

Grote parcours

A.V.H. Destreelaan (start) - Stuimellaan -
Bovenweg - Meeuwenlaan A.V.H Destreelaan (Finish)

 

Stersponsors

Sponsors

vrijwilligers

Een wielerronde kan niet zonder vrijwilligers. Niet alleen op de dag zelf moet er veel werk verricht worden maar ook daarvoor en daarna. Wilt u als vrijwilliger meehelpen met het organiseren van de wielerronde? Meldt u dan aan.

Aanmelden